Deník postarší dámy – Dáma a dýně (9. 11. – sobota)

Deník postarší dámy – Dáma a dýně (9. 11. – sobota)

Včera jsem byla na kurzu vaření. Fakt, já stará bába a šla jsem na kurz vaření.
Nebo že bych ještě nebyla tak stará? Že bych se i já mohla ještě učit něčemu novému?
No prostě a zkrátka, přihlásila jsem se a zúčastnila. Abych vám tu nemusela dlouze vysvětlovat, o co šlo, zkopírovala jsem sem pozvánku.
Kurz o vaření se konal už po třetí. Ten první jsem nějak nezachytla, druhý byl o tofu a robi mase. To tedy není zrovna moje parketa. Prostě – řízek je řízek. Ale dýni jsem opravdu ještě nikdy nevařila. Možná ani nejedla, jak si má člověk pamatovat, co mu kde kdo naservíroval?
Včera večer (tý jo, v pět hodin je teď už večer?) jsem se na místo určení vydala trochu s rozpaky. Otevřela dveře, pozdravila – a sláva. Uviděla jsem ne jednu, ale hned dvě sousedky z ulice.
Lenka vařila, pekla (měla předpečíno), vysvětlovala a hlavně – dávala nám na stůl, co uvařila. Překvapilo mne, jak můžou být jídla z dýně dobrá. Jídelníček vypadal takhle:

Pomazánka

Pak jsme ochutnali smažený celer a mrkev obalené v hrašce – zase moc dobré, ale nemám obrázek. Mrkev mi chutnala o malinko víc. Další chod bylo

Špaldové kernotto s pečenou kořenovou zeleninou

A k tomu ve zvláštní misce ještě kyselé zelí.

Dýňová polévka

Tu jsme dostali nakonec (delší doba přípravy, ale neměla chybu. Zvlášť když jsem si ji na talíři dochutila smetanou.
Domů jsem šla spokojená a … přemýšlím, jak to ti vegetariáni dělají, že po takových jídlech netloustnou. Protože od každého jídla jsem opravdu jen ochutnala – a zvláště to kernotto bylo hodně syté.
Za to teď jsem jen dopálená. Fotila jsem si jednotlivé chody a snažila se zachytit i situace. Zvěčnila jsem i dvě nejmladší členky kurzu s jejich maminkou. Fotky se mi podařilo stáhnout, notebbok je uložil – a neřekl kam. Navíc když jsem chtěla stáhnout znovu, tak odmítl. Prý už je má. No, nekopli byste do něho?
Ještě že mi vypomohla R.O. a poskytla mi fotky jiné. Díky 🙂
………………………………

Poprosila jsem o pomoc syna – a víte, že ty uložené fotky také nenašel? Jenže protože on umí, stáhl mi je znova. I když se notebook bránil, že už je znovu nechce. Několik fotek jsem teď vyměnila a jednu přidala.

Lenka vaří
Lenka a Renata O.
Nejmladším účastnicím také chutnalo

9 thoughts on “Deník postarší dámy – Dáma a dýně (9. 11. – sobota)

  1. Řízek se salátem míváme každý měsíc, jak na Vánoce 🙂 a dýně – ta je zdravá a když se umí udělat dobrá polévka – tak to nemá chybu. Také jsem dřív zavařovala dýni jako kompot s ananasem, těch muselo být opravdu hodně, skoro jsme se potom o něj doma poprali :-). Dělám i celerové řízky, popravdě ale je mám nejraději sama. No a mám zrovna tip na zítřejší oběd!

  2. Každý je starý tak jak se cítí a také podle toho, jak mu slouží tělo a zdraví. Mám rád dýňový kompot, ten mi chutná. Jinak žádná jiná jídla z dýní jsem nevyzkoušel a neznám je.

  3. Kouzlo dýní, cuket a patizonů jsem už postupně objevila a když je jejich doba, tak je cpu do všeho. No a krémová polívka z hokaida, ta je prostě ze všeho nejlepší!

  4. Jo, když člověk chce tak se učí prakticky až do smrti. A co se řízku týče, tak se jej brzy dočkáš ! A s bramborovým salátem! Také zdravá výživa :-)!!! Nebo ne???? Ale je to jedno, tělo si i toto jídlo zaslouží!!!

Napsat komentář: Anna Potůčková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *