Když se bydlí nad peklem

Když se bydlí nad peklem

To byla letos ale dlouhá zima, fuj. Ještě že je už po ní.
Ale kdy vlastně bylo letos jaro? Jeden den jsem smutně koukala na holé stromy, a druhý den ráno s údivem zírala, jak kvetou třešně a jabloně se k tomu tryskem chystají. Když jsem konečně vysela mrkev, tahala mne za šos tráva, že chce posekat.  Z jara jsme skočili rovnou do léta.
Nestíhám. Ale vůbec mi to nevadí, libuji si v teple, vůni, stávám pod kvetoucími stromy s hlavou vyvrácenou a radostně sleduji kmitající a bzučící včely. Letos by to mohlo vyjít. Po dvou letech se snad namlsám na višních či se  zakousnu do jablka ze stromů na mé zahradě. I majestátný ořech si snad odpočinul a letos mne opět zasype svými velkými plody. Je to takzvaný polopapírák, a tak mi nedá velkou práci rozlousknout skořápku. Miluji sladká jádra z čerstvě rozlousknutých ořechů, dokud ještě nejsou prosušená. Mňam.
Samozřejmě se objevily i starosti. Je sucho. U nás prostě neprší. Kdysi dávno jsem slyšela jednu známou, jak se smíchem pronesla – my jsme tady nad peklem, je tu horko a sucho. No, skoro.
Ale co teď? Na podzim jsem z horní studny, kterou  používám na zalévání, vypustila z rozvodu vodu. Takže honem do toho, ať se záhonky zelenají. Napřed musím koupit nový kohout. Loni se mi podařilo na něj najet sekačkou (hadice je zakopaná v zemi, trčí z ní na povrch jen asi dvacet centimetrů), a pořádně ho pošramotit.
Kam pro ten nový? Zahradní potřeby jsou až v Brodě.., ale ve Stavebninách by zahradní kohouty také měli mít. I vydala jsem se do Bojkovic. Když mne u pultu oslovila mladá prodavačka, co si přeji, dostala odpověď.
“Já vím co chci, ale nevím, jak se to jmenuje.”
Zavolala mi odbornou pomoc. Přispěchal mladík, a jal se vyptávat.Byl odborník, věděl jak a na co se zeptat. Po různých peripetiích (protože se objevily komplikace, které se musely řešit postupně a ne v ten den) jsem koupila to, co potřebuji. Včera jsem si onu věc – protože to není zahradní kohout, ani spojka, ale cosi , co jsem už opět stačila zapomenout – uvedla do provozu. Můžu zalévat a také jsem okamžitě potřebné rostlinky zalila.
Jen mne trápí svědomí. Doufám, že onoho ochotného prodavače už přestala bolet hlava.

https://www.hithit.com/cs/project/4525/rozlouskni-orisek

25 thoughts on “Když se bydlí nad peklem

      1. Jak jste venku tak je to ještě dobré, ale v práci, když ještě děláte něco těžkého a vzduch by se dal krájet, tak jste za moment mokrý jako myš.

        1. Já nemůžu v tomto vedru ani ven 🙁 Nanejvýš na půl až na hodinu na zahradu. A koupu se v potu a lapám po dechu. Takže všechny, kdo jsou v tomto počasí schopni pracovat, velmi obdivuji.

          1. Přes poledne taky nejsme venku – ani to nejde, to je přímo výheň … až tak ve dvě odpoledne sedíme ve stínu, nebo se jdeme koupat. Dnes takové vedro není, ale zase bude takový hic, že i mouchy budou radši chodit pěšky :-).

  1. Dnes bylo vyloženě hezky. 25° úplně stačilo, sluníčko svítilo ještě před hodinou a vítr foukal tak nějak normálně, nic moc. Mraky skoro žádné, seděli jsme pod slunečníkem. Na koupání to nebylo, ale bylo příjemně.

  2. Po těch nedávných tropech se pěkně ochladilo a dokonce se vytáhly svetry. To počasí si opravdu dělá co chce.

  3. Tak dnes tedy vedro není, naopak se u nás ochladilo a je to docela příjemné. Prý v sobotu bude vedro zase, ale v létě je to normální :-).

  4. To peklo asi vydrží hodně dlouho. To vedro je až nesnesitelné a bude hůř, protože je teprve červen. V jedné vesnici kousek od nás došla voda a museli si vybudovat suchovod a vodu čerpat z vedlejší vesnice. Ještě, že si aspoň lidé jsou ochotni pomoci.

  5. Je sucho a tak můžeme vesele sekat trávu. Naštěstí jsme si loni nechali zkontrolovat obě sekačky, tak to seká pomalu samo. Chi

  6. U nás nepršelo ani nepamatuji, ale zahrada je malá a voda ve studni zatím stačí. Říká se, že si moudrá matka příroda poradí …

    1. Bydlím nedaleko Luhačovic, bylo tu teď otvírání pramenů a já měla návštěvu. Samozřejmě – jak do teď bylo sucho a praskala zem, teď po dvě odpoledne byly průtrže a lilo jako z konve. Vůbec mi to nevadilo, aspoň že tak 🙂

    2. Moudrá matka příroda si poradí. To by do toho ale nesměl zasahovat člověk. Teď už vám žádné pranostiky moc nepomohou.

  7. S tou vodou to opravdu nevypadá dobře. Nedávno ve zprávách ukazovali graf podzemních vod u nás za poslední tři roky a té vody začíná být čím dál tím míň.

  8. U nás je také sucho, nepršelo dost dlouho a co jsem slyšela, má být suché léto. Ale oni toho napovídají …Sice byly bouřky a vichr vytrhával stromy i s kořeny, ale nám se toto počasí vyhnulo, není o co stát. No, když neprší, musíme zalévat sami.

  9. U nás na zahradě už třešně také odkvétají, ale co je krása, rozkvetly nám i jabloně. Celá zahrada je v růžovém . Doufám, že nějaký zatoulaný mrazík nám je zase nespálí jako vloni.

  10. U nás kvetla krásně třešeň, pak se najednou rozfoukal vítr, “zasněžilo” a květy byly pryč.
    Už se také těším, na jejich výbornou chuť. A taky na jahůdky a višně.

  11. To byl asi nějaký kulový kohout v té studni :-), jinak jsme tu taky měli pěkný hukot včel, když kvetla třešně, už se dělají zelené bobulky. U meruňky to bude horší, akorát padaly kroupy a dost květy pomlátily….a nemělo být NAD peklem? 🙂 nějak NA peklem nerozumím, ale třeba se to někde říká….tak přeji hodně vody, ať to všechno krásně roste!

    1. Díky, babičko, tak vidíte, jak hloupou chybu jsem udělala 🙂 A tolikrát jsem si to po sobě pročítala 🙂

      1. to nic, matyldo, mně se to jen zdálo divné, protože to tam bylo 2x – ještě ve větě : …….
        …..my jsme tady na peklem, je tu horko a sucho. No, skoro.
        hezký den matyldo, já se taky někdy “upíšu” … 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *